Codependentie & ego
Hoe groter je ego, hoe kleiner je wereld
Een van de definities van codependentie betreft het ego en zegt dat je codependent doet als je je laat leiden door je ego en/of door anderen. M’n ego speelt me nog wel eens parten en is nog niet bereid tot overgave. Je doet hem, er aan de voordeur uit en hij komt door de achterdeur weer binnen. Nietzsche kende dat ook en zei:’Overal waar ik ga word ik gevolgd door een hond genaamd ego’
M’n vriendin en partner Elly zei over ego: e—-go, ja dat zou mooi zijn.
In codependentie heb je ook nog de drang om nodig te willen zijn. Dat is mij ook met de paplepel ingegoten, me nuttig maken, meehelpen in de slagerij. Als ze me niet nodig hebben voel ik me minder goed en dat is een signaal van codependentie.
Bij interdependentie mag je er gewoon zijn en is het goed dat je nuttig bent, maar hangt daar je eigenwaarde niet vanaf, je bent er niet van afhankelijk, je waarde is dan intrinsiek.
Het ego wil de macht net als de codependent die op controle uit is. Z’n waarde is afhankelijk van hoe anderen over hem denken en hij heeft er dus alle belang bij om het gedrag van de ander te sturen en te controleren. Nietzsche noemde dat de wil tot macht van het ego. Waarom wil je macht?. Omdat je je diep van binnen machteloos voelt en niet in je kracht staat. Je wilt altijd dat wat je niet hebt. De zieke wil gezond zijn, de arme wil rijk zijn in plaats van te accepteren wat er is en daarvan te leren.
Het ego maakt je wijs dat je zonder hem niet kunt functioneren, dat je hem nodig hebt om te overleven. Het is een leugen die zo dik is aangezet dat je het gaat geloven en de dienaar van het ego blijft in plaats van dat het ego jouw dienaar wordt.
Het ego vertelt je dat je slimmer, intelligenter, etc. bent dan der ander. 80% van de Nederlanders denkt een bovengemiddelde intelligentie te hebben!. Het ego kan ook het andere uiterste voor je uitspelen namelijk dat je niet oké bent, niet goed genoeg bent en dan stuurt hij je innerlijke criticus aan die bij codependenten heel vaak een rol speelt.
Er is een gulden middelweg die de Boeddha al aangaf. Codependentie is iets van de uitersten en dat is pathologisch. Codependenten hebben over het algemeen een laag gevoel van eigenwaarde, voelen zich minder dan de ander en vinden de mening van anderen over hen belangrijker dan hun eigen mening over zichzelf, ook dat is weer ego, dat nooit tevreden is. Roy Martina noemde tevredenheid een coma en dat zegt veel over het ego van deze NEI-man.
Voorlopig heb ik nog heel wat te stellen met m’n ego als herstellende codependent.