Ontvankelijkheid, open staan

Dit artikel gaat over de letter O uit de HOW-formule dat staat voor Honesty-Openess-Willingness, resp. Eerlijkheid-Openheid-Bereidheid. Shakespeare zei het al ‘de bereidheid is alles’.

Geven lukt ons meestal nog wel maar met ontvangen ligt hel wat moeilijker, dat vraagt om een wat kwetsbaarder opstelling, waarin we ons laten raken en beïnvloeden. Ontvangen in dankbaarheid is uitzonderlijk. Het gezegde is niet voor niets ‘Dankbaarheid is een bloem die in weinig tuinen bloeit’.

We nemen veel dingen aan als gewoon of vanzelfsprekend die in werkelijkheid heel bijzonder en wonderbaarlijk zijn. Scott Peck zei: ‘Mensen die niet willen geloven in wonderen, zijn zelf een wonder!’

Als we TV kijken of radio luisteren en er komt iemand op bezoek laten velen de TV of radio gewoon aan en die stoorzender zorgt er dan voor dat de boodschap van de bezoeker niet goed gehoord kan worden en dat we hem niet echt zien, geen 100% aandacht voor hem hebben en dat zal hij voelen en de communicatie niet ten goede komen.

Een hulpverlener ging tijdens een therapiegesprek steeds bellen, computeren en zelfs lunchen, heel erg onbeschoft het gaf de cliënt een naar gevoel van niet gehoord te worden en niet gezien te worden en niet serieus genomen te worden de therapeut ontving zo heel weing van de communicatie van de cliënt en gaf wel adviezen(-).

Ontvangen is een vrouwelijk principe, dat is in een door mannen gedomineerde wereld niet zo’n gewaardeerd principe en dat is doodzonde.

Ik merk nog wel eens dat als ik iemand een complimentje geef dat vaak afgeweerd wordt als niet relevant, of met de achterdocht van wat mot je van me, het compliment wordt niet echt ontvangen met een dank je wel en daarmee doet de niet-ontvanger zichzelf tekort.

Vaak zitten dit soort mensen in een beschermende en afschermende houding en dan kun je niet open staan, ben je te bang en kun je niks leren. Het is zelfs zo dat als je niet in een lerende houding bent je per definitie in een beschermende en afschermende houding van niet-ontvangen zit.Dan komt er vrijwel niks bij je binnen  en sluit je je af voor een goede communicatie.

Mensen zeggen ook vaak niet wat ze van je binnen kregen, ze zijn niet specifiek over wat jouw gedrag en woorden met hen hebben gedaan of hen hebben verrijkt of veranderd. Ze zeggen bijvoorbeeld dat het goed was wat je zei, maar niet wat het met hen gedaan heeft, wat het effect van je communicatie was en dat is jammer, probeer dat wel te doen en als de ander alleen maar goed zegt doorvragen wat er goed was , denk aan de LSD-formule (Luisteren-Samenvatten-Doorvragen).

Om open te staan moet je de muren om je heen afbreken en zorgen voor flexibele grenzen, waarbij het goede kan binnenkomen. Het vraagt om een kwetsbare houding, maar als je kwetsbaar durft te zijn sta je pas echt in je kracht.

Door ontvankelijk te zijn verrijk je jezelf met de inzichten van anderen en zorg je voor dynamiek in je leven en zorg je voor groei en ontwikkeling en dan leef je pas echt. Alles wat niet groeit is dood.

Bron: Boek ‘Communicatie’ -Henny Bos(boek komt medio 2012 uit)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter