Ik sprak vandaag(17-11-2011) m’n vriend Wil van Groningen die me vertelde dat hij i.v.m. de buurtbelangen een gesprek had met de wethouder. Hij heeft briefjes opgehangen in z’n appartementencomplex van 85 appartementen en kreeg geen enkele reactie. Hij zei dat de mensen maar afwachten en geen aktie nemen maar wel klagen.
Ik vertelde Wil ook het verhaal van m’n bezoek aan het cafeetje de Waagschaal aan de Brink in Deventer. Ik ontmoette daar een CV-monteur die me vertelde dat hij veel bij de mensen thuiskwam en dat hij zoveel geklaag moest aanhoren en daar gek van werd. Ik vroeg hem:’Heb je ze wel eens een vraag gesteld?’. ‘Nee’ antwoordde hij. Ik zei:’Misschien is het een idee om in het vervolg te vragen wat ze gedaan hebben om hun problemen op te lossen, waarschijnlijk niets om maar lekker te kunnen blijven klagen’
Zij die zeggen niet te kunnen klagen over de omstandigheden. Klagers zien moeilijkheden in mogelijkheden en winnaars zien mogelijkheden in moeilijkheden.
Heel af en toe klaag ik ook wel eens en beperk me dan tot ca.15 minuten klagen, mopperen, zeiken, zeuren en drammen en dat lucht dan op.
De oude Frans sprak bij mij in dat ik hem niet terug hoefde te bellen dus ik deed dat ook niet, later klaagde hij erover dar hij niks meer van me hoorde(-) in plaats van uit te spreken dat hij het op prijs zou stellen wat van me te horen, wat heel wat positiever en vriendelijker klinkt.
Als je dankbaar bent dan klaag je niet, maar het gezegde luidt:’Dankbaarheid is een bloem die in weinig tuinen bloeit’. Heel dom, want dankbaarheid leidt tot overvloed en geluk. Hoe meer je God, Tao, Brahma of hoe je Het ook noemen wilt dankt, hoe meer je openstaat voor de zegeningen. Je accepteert dan dat alles wat er komt ten goede is voor je zelf op de eeuwigheid bezien, dan is zelfs je dood, ‘t beste voor je, omdat je dan kennelijk nodig bent in de geestelijke wereld.
Klagen heeft te maken met onbegrip en onbewustheid, je accepteert het leven dan niet zoals het komt, je wilt wat anders en denkt zelf beter te weten wat goed voor je is. Jezus zei:’Uw wil geschiede’, daar mogen we ons aan overgeven en wel met de genade meewerken in plaats van dwarsliggen en klagen
Ik maakte een keer de fout door bij een narcist te klagen over de schadelijke gevolgen van z’n narcisme, hij verdedigde dat meteen uit door te zeggen dat hij z’n narcisme nog nodig had.. Ik had kunnen weten dat een narcist niet tegen kritiek kan en niet empatisch is. Ik had hem kunnen vragen of hij bereid was zich eens in mijn situatie te verdiepen, dan was het geen kritiek, geen klagen geweesr, maar een vriendelijk verzoek. Een oud Nederlands gezegde is:’Door iemand de gispen stijft ge hem er slechts in’
Klagen is vaak niet productief, zeggen wat je graag wilt van een ander wel, dus zeg wat je behoefte of wens is en spreek dat uit. Ik hoor het wel of blijf je liever klagen dat je niet gehoord wordt. Iedereen wil gehoord worden, maar bijna niemand wil luisteren, ik wel.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!