Een narcist als vriend?
De mensen die zich het meest charmant voordoet zijn vaak narcisten. Als hij je vertrouwen eenmaal heeft gewonnen deelt hij de lakens uit en ook de slopen, hij sloopt, is een sloper.
Zo’n ‘vriend’ drogeert je met goede boodschappen en cadeaus en misleidt je, hij overtuigt jou van het feit dat hij oké is, voor hem het startsein om met misbruik te beginnen.
Het kan soms vele jaren duren. Ik heb ca 3.000 mensen telefonisch gecoacht en velen waren slachtoffers van narcisten. De narcist weet iedereen om zijn vingers te winden. Iedereen vertelt jou dat jouw narcistische vriend oké is, waardoor je onzeker wordt. Precies de bedoeling van de narcist.
De codependente mens denkt vooral aan de behoeften van de narcist en de narcist denkt alleen aan zijn eigen behoeften. Zo blijft de zieke verhouding bestaan. Het is zij houdt van hem en hij ook!
Vriendschap met een narcist is een fake-vriendschap, het interesseert de narcist helemaal niks hoe het met je gaat. Hij ziet jou alleen maar als een verlengstuk van zichzelf en om van te profiteren.
wijzijnmind.nl komt met de volgende kenmerken van narcisten met wat aanvullingen van mij.
De diagnose narcistische persoonlijkheidsstoornis moet gesteld worden door een psychiater of psycholoog. De stoornis begint in de vroege volwassenheid en komt tot uiting via minstens vijf van de volgende kenmerken:
De persoon heeft een opgeblazen gevoel van eigen belangrijkheid. Iemand overdrijft bijvoorbeeld zijn prestaties of talent en verwacht als superieur behandeld te worden, ook als de prestaties hiertoe geen aanleiding geven.
De persoon is geobsedeerd door fantasieën over onbeperkte successen, macht, genialiteit, schoonheid of ideale liefde.
De persoon ziet zichzelf als uniek of ‘heel speciaal’. De persoon verwacht alleen begrepen te kunnen worden door, of om te horen gaan met andere heel speciale mensen of mensen (of instellingen) met een hoge status.
De persoon verlangt naar extreme bewondering.
De persoon heeft een gevoel bijzondere rechten te hebben. Hiermee wordt bedoeld dat iemand een onredelijke verwachting heeft van een uitzonderlijk welwillende behandeling van anderen. Of iemand verwacht dat een ander automatisch meegaat met zijn of haar verwachtingen.
De persoon maakt misbruik van anderen om zijn of haar eigen doelen te bereiken.
De persoon heeft een gebrek aan empathie; hij of zij is niet bereid de gevoelens en behoeften van anderen te erkennen of zich daarin te verplaatsen.
De persoon is vaak jaloers op anderen of denkt dat anderen jaloers zijn op hem of haar.
De persoon is arrogant of toont hooghartig gedrag.
De persoon liegt en bedriegt
De persoon doet aan gaslighting om je onzeker te maken zegt hij dat hij dingen tegen je gezegd heeft die hij helemaal niet gezegd heeft. Of dat jij dingen hebt gezegd die je nooit gezegd hebt!
De persoon kan niet tegen kritiek dan wordt hij heel fel en boos
mindlercare.com komt met soorten narcisme
Typen narcisme
Aardig en charmant van buiten, maar diep van binnen angstig, woedend of zelfs agressief. Een narcist is iemand met twee gezichten. Bij een narcistische persoonlijkheidsstoornis wordt er onderscheid gemaakt tussen twee verschillende typen: Openlijk narcisme en verborgen narcisme. Zowel openlijk narcisten als verborgen narcisten verwachten een betere behandeling dan anderen. Ze voelen zich superieur en dat gaat meestal ten koste van anderen. Waar zit dan precies het verschil? Laten we even inzoomen op elk type:
Openlijk narcisme (grandioos narcisme)
Arrogantie is een openlijk narcist niet vreemd, en hij schaamt zich er dan helemaal niet voor om dit te uiten. Bovendien is hij niet bang om de confrontatie op te zoeken. Ze barsten van het zelfvertrouwen en de ambitie.
Bij een openlijk narcist ligt het narcistische, vaak veeleisende, gedrag aan de oppervlakte. Het is goed zichtbaar voor de buitenwereld. Maar omdat de openlijke narcist ook beschikt over flink wat charme wordt hij er in eerste instantie niet op aangesproken.
Verborgen narcisme
Een verborgen narcist is veel moeilijker te herkennen. Het is iemand die zich charmant en vriendelijk voordoet aan de buitenwereld, maar eenmaal thuis ineens kan omslaan als een blad aan een boom.
Dat masker dat ze opzetten voor de buitenwereld is voor een verborgen narcist heel belangrijk. Hij zal er dan ook alles aan doen om aardig gevonden te worden. Want, zo denkt hij, dat is de manier om erkenning en waardering te krijgen. En dat is voor een narcist heel erg belangrijk. Dit is ook de reden waarom een verborgen narcist vaak vrienden heeft die het op bepaalde vlakken minder doen dan zij. Althans, zo denkt de narcist erover. Hij kan zich nu als een held over de ander ontfermen en wordt daardoor sympathiek gevonden.
Bij een verborgen narcist lijkt het alsof ze empathisch gedrag vertonen als er iemand problemen of pijn heeft, maar dat is slechts een farce. Ze doen alsof. Van binnen zijn verborgen narcisten egoïstisch en berekenend – net als openlijk narcisten.
Bron: Boek: Wat is ware vriendschap (ook met jezelf) – Henny Bos 2022