Dalai Lama

Dalai Lama

When you think everything is someone else’s fault, you will suffer a lot. 

When you realize that everything springs only from yourself, you will learn both peace and joy

Afbeelding.jpeg

Holistisch denken

Als we zover zijn dat we gespiegeld worden door het Universum, de Kosmos, God, Tao, Krishna, etc. Zullen we holistisch gaan denken.

We zullen beseffen dat we als een hologram zijn. In een deel van het gehele hologram zit ook weer het geheel.

De Hindoes zeggen: ‘De wereld dat ben jij’.

Je gaat beseffen dat alles in je zit, niks menselijks is je vreemd.

Je bent een afspiegeling van Abraxas, de God van goed en kwaad, die de duivel en God verzoent.

Goethe zei: ‘Als we geen besef hebben van het geheel, beseffen we niet hoe fragmentarisch onze kennis en waarneming is’.

Als we het geheel in beschouwing nemen denken we holistisch. En dan zijn we een geheel, compleet.

De man heeft dan zijn anima, ofwel zijn vrouwelijke kant geïntegreerd, de vrouw heeft haar animus, ofwel haar mannelijke kant geïntegreerd.

We denken niet in 1 oplossing maar aan vele oplossingen.

We denken in termen van en/en in plaats van of/of.

We ontwikkelen een helicopter view ofwel een vogelperspectief

We overzien het gehele plaatje.

We werken dan met de genade mee en aanvaarden wat er op onze weg komt. We omarmen het goede maar ook het slechte als leerervaring!.

We zien zowel onze vrienden als onze vijanden als leermeesters voor ons en beseffen dat de ware meester, de meesterlijke leerling is.

In Attitudinal healing zien ze de rollen van leerling en leraar ook in iedereen. Het ene moment ben je de leraar het volgende moment de leerling, die twee vormen ook een geheel!.

Je bekijkt en ziet het geheel vanuit verschillende invalshoeken en perspectieven.

Goethe deed dat ook als hij een probleem moest oplossen. Hij zette heel wat stoelen in een cirkel en zag in elke stoel een ander: zijn kok, zijn advocaat, zijn boekhouder, zijn tuinman, zijn vriend, een vijand, etc en kreeg zo een holistisch beeld.

Een man zei dat hij altijd op de verdiensten van zijn vijanden had gelet en dat hem dat veel had opgeleverd. Onze vijanden vallen ons aan op onze zwakke plekken, die we voor onszelf verborgen houden, en zo zorgen onze vijanden ervoor dat we meer bewust worden van het geheel: het sterke en het zwakke, het goede en het slechte in ons!.

We beseffen dat we volmaakt onvolmaakt zijn en dat dat prima is en ons juist mooi en aimabel maakt. 

Als we holistisch denken, zal iedereen ons spiegelen. Onze omgeving is dan de spiegel van onszelf. Omgekeerd is het zo dat als wij veranderen en onszelf transformeren naar ons enige, unieke en authentieke Zelf, onze wereld om ons heen ook zal veranderen. Mensen die je dwars zaten en moeilijk deden, doen dat niet meer of verdwijnen uit je leven. In jouw leven verschijnen mensen, die goed voor je zijn en een stimulans en inspiratiebron voor je geestelijke – en spirituele groei en ontwikkeling zijn.

Bron: boek Gespiegeld worden. Verschijnt eind 2018 bij uitgeverij Boekenbent en zal bij bol.com te verkrijgen zijn

Probleem leven

A problem life is defensive, one that keeps you on the run

In a values driven life, you’re proactive, in charge, and guided by what is important to you

Meer weten? Bel: 06-10421646

Je bent wat je ziet….

Wayne Dyer woonde in Florida en kreeg bezoek van een vrouw uit Chicago, die naar Florida wilde verhuizen. Ze vroeg aan Wayne hoe de mensen in Florida waren. Wayne stelde een tegenvraag en vroeg hoe de mensen in Chicago zijn. Ze antwoordde dat die heel egoïstisch waren en onsympathiek, agressief en hebzuchtig. Wayne zei: ‘Zo zijn de mensen hier ook!’.

Toen kwam een vrouw uit New York, die ook naar Florida wilde verhuizen, ook zij vroeg hoe de mensen in Florida waren. Wayne vroeg hoe de mensen in New York waren. Ze antwoordde dat die heel sympathiek, vriendelijk, hulpvaardig en vrijgevig zijn. Toen zei Wayne: ‘Zo zijn de mensen hier ook!’.

Heer Krishna had twee koningen, een gehate, demonische koning en een geliefde, zelfgerealiseerde koning. Hij vroeg aan de gehate koning om twee jaar lang de wereld rond te trekken op zoek naar een werkelijk goed mens. Na twee jaar kwam de gehate koning terug en zei: ‘Ik moet u teleurstellen ik heb goed gekeken, maar ze zijn allemaal net zo slecht als ik!’. Toen vroeg Krishna de geliefde koning om twee jaar de wereld rond te trekken op zoek naar een waarlijk slecht mens. Na twee jaar kwam de geliefde koning terug en zei: ‘Ik moet u teleurstellen, ik heb goed gekeken en geen enkel slecht mens gezien, wel onbewuste en onwetende mensen, maar geen slechte mensen!’.

Mijn ex schoonmoeder was 50 toen ik 25 was, ze zei tegen mij: ‘Als je zo oud bent als ik dan zul je wel zien hoe slecht de wereld is!’. Haar verhaal intrigeerde mij en ik ontdekte dat ze getrouwd was met een potentaat van een man een ware dictator, die dat ook niet bewust deed, maar de schaduwzijde van zijn vrouw spiegelde. Hij kocht vaak dure kostuums voor zichzelf en liet zijn vrouw in een oud jurkje lopen, hij domineerde zijn vrouw en wist niet dat er dan geen liefde kan zijn. Met zijn dominante gedrag had hij de beste bedoelingen om zijn vrouw te veranderen in een liefdevolle partner. Hij snapte alleen niet, dat je de ander niet kunt veranderen. Zijn aanpak werkte niet en toch ging hij er mee door. Mijn ex schoonmoeder roddelde met haar enige vriendin over de mensen in het dorp. Het was een uiting van verdrongen woede vanwege het feit dat ze nooit liefde had ontvangen en ontving. Ze was onwetend over de mogelijkheid om liefde voor jezelf en anderen te ontwikkelen.

Mijn ex schoonouders waren dus geen slechte mensen, ze waren de weg kwijt, onbewust en onwetend. Ze wilden niet leren en openstaan voor mijn goede nieuws en voorbeeld. Namelijk dat we onszelf en de ander mogen aanvaarden en respecteren met zowel zijn slechte als goede kanten. We zijn namelijk volmaakt onvolmaakt. We moeten ons niet opstellen als bedelaars om liefde, zoals mijn schoonouders deden, maar liefde geven en delen, pas dan komt het ook naar je toe!.

Mijn Franse lerares was oké maar wel afstandelijk en wat kil, ze vertelde me dat de Fransen zo afstandelijk en kil waren. Ik zei toen dat ze gespiegeld werd, ze werd daar boos om. Nietzsche zei: ‘Hoeveel waarheid kunnen we verdragen, aan hoeveel waarheid wagen we ons’. Als ik in Frankrijk ben zijn de mensen vriendelijk, sympathiek en gastvrij, ik werd vaak uitgenodigd om bij ze thuis te komen eten. Ik werd ook gespiegeld. Af en toe wordt er ook een negatieve kant van me gespiegeld en daar mag ik van leren.

Herken jij je in deze verhalen, doe dan eens The Work van Byron Katie, dat is te vinden op You tube en/of je belt mij: 06-10421646

Bron: boek Gespiegeld worden – Henny Bos, verschijnt eind 2018 bij uitgeverij Boekenbent en zal dan ook bij bol.com te koop zijn.